Блог

27 Исторически събития които оформят съвремените водопроводни системи 09.06.2020 17:47:13

27 Исторически събития които оформят съвремените водопроводни системи

Представете си какъв би бил животът без съвременната водопроводна система. Как бихте се справяли без течаща вода или тоалетни с водно отмиване? Водата е най-важният питателен елемент за живота на земята; тя е в основата на здравословния начин на хранене и начин на живот. Светът днес, със своята гъста населеност, не би представлявал живота, както го познаваме, без съвременната водопроводна система, която осигурява чиста питейна вода и канализационни системи, които отстраняват замърсената, използвана вода.

Миналото е изпълнено с исторически събития, които показват успехите и неуспехите на водопроводните системи. Един от най-пресните примери е земетресението в Нова Зеландия в Крайстчърч през февруари 2011 г. И водопроводните и канализационните системи са били унищожени. Казвали са на хората да не пият вода, да не се къпят или да използват тоалетните, поради липсата и качеството на водоснабдяването. Много от тях е трябвало да прибегнат до изкопаване на дупка в задния двор, за да се утаява мръсната вода.

Въпреки че съвременните водопроводни системи са много по-актуални от тези, в древни времена, земетресението в Нова Зеландия все още може да служи като поучителен пример за това, как да се разработят по-добри водопроводни системи.

Като изучим историческите събития на водопроводните системи, е по-малко вероятно да повторим грешките, необезопасените дизайни или инсталации, които водят до неконтролируеми пожари и зарази в миналото. Прогледайте нашия хронологичен списък на 27-те най-влиятелни историческите събития, които са оформили днешните водопроводни системи! Той обхваща постиженията от древността до наше време. Чувствайте се свободни да добавите вашите събития към списъка. Ще се радваме също да прочетем вашите коментари!

Древните водопроводни системи датират от 4,000 г. пр.н.е.

1. Археолози са открили медни водни тръби в руините на двореца в долината на река Инд в Индия. (4000 до 3000 г. пр.н.е.)

2. Египтяните са разработили медни тръби, които са били използвани за изграждане на сложни бани вътре в пирамидите, сложно напояване и канализационни системи. (2500г. пр.н.е.)

3. "Законът на Хамураби", написан от Хамураби, 6-тият цар на Стар Вавилон, е първият известен закон на древен Вавилон. Една от клаузите на закона призовава хората да се умъртвяват, ако някоя къща, която не е построена правилно, падне и убие собственика. (1700 г. пр.н.е.)

4. Водоемите за дъждовна вода са разработени на остров Крит, които предвиждат съхраняване на дъждовна вода, докато тя е стане необходима за пиене, миене, къпане и готвене. (1500 г. пр.н.е.)

5. Археолози са открили останките на древна водопроводна система (на поне 3000 години) на остров Крит на мястото на древния дворец Кносос. Тази древна водопроводна система включва вана, направена от здрава керамика, която наподобява формата на чугунена вана от края на 19-ти век в Америка. Също така има доказателства за тоалетна със седалка и примитивно устройство за отмиване с вода. (1000 г. пр.н.е.)

6. Римските водопроводни системи са били едни от най-напредналите в древността. От водопроводите на Римската империя са разработени подземни канализационни системи, обществени и частни тоалетни, оловни и бронзови водопроводни системи, както и мраморни седалки със златни и сребърни елементи. Римляните са използвали оловни тръби, които са направили големи подобрения в санитарни условия. (500 г. пр.н.е. до 455 г.)

7. За първи път е била въведена желязна тръба в Siegerland, Германия. Немските занаятчии са се научили как да правят достатъчно горещи огньове, за да разтопят желязото и да го изливат в отливки за направата на куха тръба. (1455)

8. Сър Джон Харингтън, кръщелник на кралица Елизабет, изобретил първата тоалетна с водно отмиване. (1596)

9. Във Версай, Франция, крал Луи XIV наредил изграждането на чугунена главна водопроводна линия. Това е направено, за да се носи вода от около 15 мили от помпената станция до фонтаните на двореца и околността. (1664)

10. Замъците от 17-ти век са с вътрешна тоалетна. За съжаление, водопроводните системи са се източвали директно в обграждащите ровове. (1600-1700)

11. Първият подземен канал е бил инсталиран през 1728. Това се е случило в отговор на здравните власти в Ню Йорк на жалбите и оплакванията относно миризмата на откритата канализация.

12. Първият обществен водопровод е инсталиран под улиците на Ню Йорк през 1830г. Множество пожари са доказали необходимостта от адекватно и достъпно водоснабдяване за пожарогасене.

13. Дренажните тръбопроводни системи са инсталирани в сградите. Тези системи помогнали да се изведе канализацията за мръсна вода далеч от сградата до подходящо за това място. (1845 to 1850)

14. Законът за национално обществено здраве е приет през 1848 г. По-голямата част от света е приела този вид водопровод .

15. Първите бойлери са разработени в частни домове и малки сгради през 1870-те. Циркулационни тръби са монтирани между отделни елементи за подгряване на вода и цистерни за складиране на гореща вода, така че да се предостави достатъчно количество гореща вода под налягане.

16. Теорията за обезвъздушаване е доказана. Чрез свързване на вентилационната тръба към изходната тръба, налягането на въздуха се запазва същото. Този метод предпазва нежеланите неприятни миризми и канализационни газове от излизане към специални отпадъчни канали. (1874)

17. През 1890 г. Робърт Манинг е изобретил "Манинг формула", която позволява на инженерите да изчислят потока в наклонена канализация.

18. Приети са закони в много райони на страната, изискващи водопроводните системи да бъдат инсталирани с минимален брой елементи. (1900)

Съвременни водопроводни системи отличава изобретяването на тоалетните с водни казанчета

19. Тоалетната с водно отмиване е създадена от 1930 до 1932 г. Американското Патентно ведомство е получило заявления за 350 нови дизайна на тоалетни с водно отмиване, включително дизайна на Чарлз Неф и Робърт Фрейм. Те двамата са първите, които произвеждат тоалетната със сифон, която ще се стане общоприета в САЩ.

20. Организацията на строителите и законните администратори е създадена през 1915 г. Това е бил първият опит да се координират строителните норми на национално ниво.

21. Президент Уорън Хардинг назначава Хърбърт Хувър, виден инженер, като секретар на търговията през 1921 г. Хувър започва в отдела за материали и строежи към Националното бюро за стандарти (сега известна като Националният институт за стандарти и технологии).

22. Д-р Рой Б. Хънтър, който е назначен за началник на отдел за водопроводни инсталации към Националното бюро за стандарти, посвещава таланта си на изследването на водопроводни системи, като се опитва да се стандартизират разпоредбите в Съединените щати. Сегашните закони за водопроводни инсталации се основават на изследванията му. (1930 до 1940)

23. Първият закон за водопроводни инсталации е приет през 1928 г. и носи името “Законът на Хувър“, заради усилията на Хърбърт Хувър да въведе закона в сила.

24. Поради недостига на мед, неметални, пластмасови тръби са въведени в употреба за съвременните водопроводни инсталации през 1966.

25. През 1961 г. се изисква всички сгради и съоръжения, включително и водопроводите, да бъдат достъпни и функционални за лица с физически недъзи. През 1990 г. президентът Джордж Х. У. Буш подписва Закон за хората с увреждания.

26. Прието е законодателство, като част от Закона за енергийна ефективност през 1980 г. и по-късно изменен със Закона за енергийна политика от 1992 г., за да се ограничат измененията в цените на водоснабдяването.

27. През 2003, трите вида общоприети строителни агенции, the Building Officials and Code Administrators International (BOCA), the Southern Building Code Congress International (SBCCI) и the International Conference of Building Officials (ICBO), формират една единствена организация, the International Code Council (ICC). Определено има и още значителни и исторически събития, които са спомогнали да се оформят съвременните водопроводни системи. Можете да добавите нещо.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Статии

Статии

27 Исторически събития които оформят съвремените водопроводни системи

27 Исторически събития които оформят съвремените водопроводни системи

Представете си какъв би бил животът без съвременната водопроводна система. Как бихте се справяли без течаща вода или тоалетни с водно отмиване? Водата е на Представете си какъв би бил животът без съвременната водопроводна система. Как бихте се справяли без течаща вода или тоалетни с водно отмиване? Водата е на 2020-06-09T17:47:41+03:00 27 Исторически събития които оформят съвремените водопроводни системи

<p>Представете си какъв би бил животът без съвременната водопроводна система. Как бихте се справяли без течаща вода или тоалетни с водно отмиване? Водата е най-важният питателен елемент за живота на земята; тя е в основата на здравословния начин на хранене и начин на живот. Светът днес, със своята гъста населеност, не би представлявал живота, както го познаваме, без съвременната водопроводна система, която осигурява чиста питейна вода и канализационни системи, които отстраняват замърсената, използвана вода.</p> <p><img class="alignleft" src="https://www.petroterm.com/media/wysiwyg/statii/11.jpg" alt="" />Миналото е изпълнено с исторически събития, които показват успехите и неуспехите на водопроводните системи. Един от най-пресните примери е земетресението в Нова Зеландия в Крайстчърч през февруари 2011 г. И водопроводните и канализационните системи са били унищожени. Казвали са на хората да не пият вода, да не се къпят или да използват тоалетните, поради липсата и качеството на водоснабдяването. Много от тях е трябвало да прибегнат до изкопаване на дупка в задния двор, за да се утаява мръсната вода.</p> <p>Въпреки че съвременните водопроводни системи са много по-актуални от тези, в древни времена, земетресението в Нова Зеландия все още може да служи като поучителен пример за това, как да се разработят по-добри водопроводни системи.</p> <p>Като изучим историческите събития на водопроводните системи, е по-малко вероятно да повторим грешките, необезопасените дизайни или инсталации, които водят до неконтролируеми пожари и зарази в миналото. Прогледайте нашия хронологичен списък на 27-те най-влиятелни историческите събития, които са оформили днешните водопроводни системи! Той обхваща постиженията от древността до наше време. Чувствайте се свободни да добавите вашите събития към списъка. Ще се радваме също да прочетем вашите коментари!</p> <p><strong>Древните водопроводни системи датират от 4,000 г. пр.н.е.</strong></p> <p>1. Археолози са открили медни водни тръби в руините на двореца в долината на река Инд в Индия. (4000 до 3000 г. пр.н.е.)</p> <p>2. Египтяните са разработили медни тръби, които са били използвани за изграждане на сложни бани вътре в пирамидите, сложно напояване и канализационни системи. (2500г. пр.н.е.)</p> <p>3. "Законът на Хамураби", написан от Хамураби, 6-тият цар на Стар Вавилон, е първият известен закон на древен Вавилон. Една от клаузите на закона призовава хората да се умъртвяват, ако някоя къща, която не е построена правилно, падне и убие собственика. (1700 г. пр.н.е.)</p> <p><img class="alignleft" src="https://www.petroterm.com/media/wysiwyg/statii/22.jpg" alt="" /></p> <p>4. Водоемите за дъждовна вода са разработени на остров Крит, които предвиждат съхраняване на дъждовна вода, докато тя е стане необходима за пиене, миене, къпане и готвене. (1500 г. пр.н.е.)</p> <p>5. Археолози са открили останките на древна водопроводна система (на поне 3000 години) на остров Крит на мястото на древния дворец Кносос. Тази древна водопроводна система включва вана, направена от здрава керамика, която наподобява формата на чугунена вана от края на 19-ти век в Америка. Също така има доказателства за тоалетна със седалка и примитивно устройство за отмиване с вода. (1000 г. пр.н.е.)</p> <p>6. Римските водопроводни системи са били едни от най-напредналите в древността. От водопроводите на Римската империя са разработени подземни канализационни системи, обществени и частни тоалетни, оловни и бронзови водопроводни системи, както и мраморни седалки със златни и сребърни елементи. Римляните са използвали оловни тръби, които са направили големи подобрения в санитарни условия. (500 г. пр.н.е. до 455 г.)</p> <p><img class="alignleft" src="https://www.petroterm.com/media/wysiwyg/statii/33.jpg" alt="" /></p> <p>7. За първи път е била въведена желязна тръба в Siegerland, Германия. Немските занаятчии са се научили как да правят достатъчно горещи огньове, за да разтопят желязото и да го изливат в отливки за направата на куха тръба. (1455)</p> <p>8. Сър Джон Харингтън, кръщелник на кралица Елизабет, изобретил първата тоалетна с водно отмиване. (1596)</p> <p>9. Във Версай, Франция, крал Луи XIV наредил изграждането на чугунена главна водопроводна линия. Това е направено, за да се носи вода от около 15 мили от помпената станция до фонтаните на двореца и околността. (1664)</p> <p>10. Замъците от 17-ти век са с вътрешна тоалетна. За съжаление, водопроводните системи са се източвали директно в обграждащите ровове. (1600-1700)</p> <p><img class="alignleft" src="https://www.petroterm.com/media/wysiwyg/statii/44.jpg" alt="" /></p> <p>11. Първият подземен канал е бил инсталиран през 1728. Това се е случило в отговор на здравните власти в Ню Йорк на жалбите и оплакванията относно миризмата на откритата канализация.</p> <p>12. Първият обществен водопровод е инсталиран под улиците на Ню Йорк през 1830г. Множество пожари са доказали необходимостта от адекватно и достъпно водоснабдяване за пожарогасене.</p> <p>13. Дренажните тръбопроводни системи са инсталирани в сградите. Тези системи помогнали да се изведе канализацията за мръсна вода далеч от сградата до подходящо за това място. (1845 to 1850)</p> <p>14. Законът за национално обществено здраве е приет през 1848 г. По-голямата част от света е приела този вид водопровод .</p> <p>15. Първите бойлери са разработени в частни домове и малки сгради през 1870-те. Циркулационни тръби са монтирани между отделни елементи за подгряване на вода и цистерни за складиране на гореща вода, така че да се предостави достатъчно количество гореща вода под налягане.</p> <p><img class="alignleft" src="https://www.petroterm.com/media/wysiwyg/statii/55.jpg" alt="" /></p> <p>16. Теорията за обезвъздушаване е доказана. Чрез свързване на вентилационната тръба към изходната тръба, налягането на въздуха се запазва същото. Този метод предпазва нежеланите неприятни миризми и канализационни газове от излизане към специални отпадъчни канали. (1874)</p> <p>17. През 1890 г. Робърт Манинг е изобретил "Манинг формула", която позволява на инженерите да изчислят потока в наклонена канализация.</p> <p>18. Приети са закони в много райони на страната, изискващи водопроводните системи да бъдат инсталирани с минимален брой елементи. (1900)</p> <p><strong>Съвременни водопроводни системи отличава изобретяването на тоалетните с водни казанчета</strong></p> <p>19. Тоалетната с водно отмиване е създадена от 1930 до 1932 г. Американското Патентно ведомство е получило заявления за 350 нови дизайна на тоалетни с водно отмиване, включително дизайна на Чарлз Неф и Робърт Фрейм. Те двамата са първите, които произвеждат тоалетната със сифон, която ще се стане общоприета в САЩ.</p> <p>20. Организацията на строителите и законните администратори е създадена през 1915 г. Това е бил първият опит да се координират строителните норми на национално ниво.</p> <p>21. Президент Уорън Хардинг назначава Хърбърт Хувър, виден инженер, като секретар на търговията през 1921 г. Хувър започва в отдела за материали и строежи към Националното бюро за стандарти (сега известна като Националният институт за стандарти и технологии).</p> <p>22. Д-р Рой Б. Хънтър, който е назначен за началник на отдел за водопроводни инсталации към Националното бюро за стандарти, посвещава таланта си на изследването на водопроводни системи, като се опитва да се стандартизират разпоредбите в Съединените щати. Сегашните закони за водопроводни инсталации се основават на изследванията му. (1930 до 1940)</p> <p>23. Първият закон за водопроводни инсталации е приет през 1928 г. и носи името &ldquo;Законът на Хувър&ldquo;, заради усилията на Хърбърт Хувър да въведе закона в сила.</p> <p>24. Поради недостига на мед, неметални, пластмасови тръби са въведени в употреба за съвременните водопроводни инсталации през 1966.</p> <p><img class="alignleft" src="https://www.petroterm.com/media/wysiwyg/statii/66.jpg" alt="" /></p> <p>25. През 1961 г. се изисква всички сгради и съоръжения, включително и водопроводите, да бъдат достъпни и функционални за лица с физически недъзи. През 1990 г. президентът Джордж Х. У. Буш подписва Закон за хората с увреждания.</p> <p>26. Прието е законодателство, като част от Закона за енергийна ефективност през 1980 г. и по-късно изменен със Закона за енергийна политика от 1992 г., за да се ограничат измененията в цените на водоснабдяването.</p> <p>27. През 2003, трите вида общоприети строителни агенции, the Building Officials and Code Administrators International (BOCA), the Southern Building Code Congress International (SBCCI) и the International Conference of Building Officials (ICBO), формират една единствена организация, the International Code Council (ICC). Определено има и още значителни и исторически събития, които са спомогнали да се оформят съвременните водопроводни системи. Можете да добавите нещо.</p>

Сравнение на продукти