Блог

Кой е изобретил слънчевите панели? 09.06.2020 17:49:19

Кой е изобретил слънчевите панели?

Слънчевите панели са широко използвани в целия свят за генериране на електричество и енергия. Въпреки, че първоначалната инвестиция е доста висока, топливото е евтино и в изобилие, и не причинява почти никакво замърсяване на околната среда, за разлика от изгарянето на изкопаемите горива. Технологията на слънчевите клетки е изключително стара и работата в тази насока е започнала още от 1800-та година. Френският физик Антоан – Сезар е известен с това, че пръв прави изследване на слънчевите панели през 1839 г. Докато експериментира с твърд електрод, който потапя в електролитен разтвор, той има възможността да види фотоелектричния ефект. Той дори вижда проява на напрежение, когато слънчевата светлина пада върху електрода. Създаването на слънчевата батерия се приписва за първи път на Чарлс Фритс, който използва съединения, които се създават, когато покрива полупроводника селен с много тънък слой злато.

Първите създадени слънчеви батерии и панели са били изключително неефективни и енергията получавана от слънцето била под 1%. Ръсел Оул е първият изобретател, който създава силиконова слънчева батерия през 1941г. През 1954г. тримата американски изобретатели Джералд Пиърсън, Калвин Фулър и Дарил Чапин създават слънчев панел, който достигал ефективност 6% при директна слънчева светлина.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Статии

Статии

Кой е изобретил слънчевите панели?

Кой е изобретил слънчевите панели?

Слънчевите панели са широко използвани в целия свят за генериране на електричество и енергия. Въпреки, че първоначалната инвестиция е доста висока, топливо Слънчевите панели са широко използвани в целия свят за генериране на електричество и енергия. Въпреки, че първоначалната инвестиция е доста висока, топливо 2020-06-09T17:50:30+03:00 Кой е изобретил слънчевите панели?

<p>Слънчевите панели са широко използвани в целия свят за генериране на електричество и енергия. Въпреки, че първоначалната инвестиция е доста висока, топливото е евтино и в изобилие, и не причинява почти никакво замърсяване на околната среда, за разлика от изгарянето на изкопаемите горива. Технологията на слънчевите клетки е изключително стара и работата в тази насока е започнала още от 1800-та година. Френският физик Антоан &ndash; Сезар е известен с това, че пръв прави изследване на слънчевите панели през 1839 г. Докато експериментира с твърд електрод, който потапя в електролитен разтвор, той има възможността да види фотоелектричния ефект. Той дори вижда проява на напрежение, когато слънчевата светлина пада върху електрода. Създаването на слънчевата батерия се приписва за първи път на Чарлс Фритс, който използва съединения, които се създават, когато покрива полупроводника селен с много тънък слой злато.</p> <p>Първите създадени слънчеви батерии и панели са били изключително неефективни и енергията получавана от слънцето била под 1%. Ръсел Оул е първият изобретател, който създава силиконова слънчева батерия през 1941г. През 1954г. тримата американски изобретатели Джералд Пиърсън, Калвин Фулър и Дарил Чапин създават слънчев панел, който достигал ефективност 6% при директна слънчева светлина.</p>

Сравнение на продукти